top of page
  • hambarulcucarte

IVAN TURBINCĂ 2.0, O continuare a poveștii lui Ion Creangă, scrisă de Alexandru Vakulovski

Fragment citit de către Moni Stănilă, un suflet drag Hambarului cu Carte, de care ne leagă amintiri de pe vremea când scriitoarea a predat la liceul din Jimbolia, moment în care ni s-a confirmat cât de prețioasă este vorba „omul sfințește locul”. Deși a trecut ceva vreme de atunci, am regăsit-o pe Moni prin intermediul scrierilor sale, atât pentru adulți, cât și pentru copii, dintre care le amintim pe cele mai recente:

- Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare, volum apărut în colecția „Biografii romanțate“ a Editurii Polirom, 2019 - Războiul solomonarilor, Polirom, 2018

Moni s-a născut în Tomeşti, judeţul Timiş. A studiat Teologie Ortodoxă la Timişoara şi Sibiu, iar în prezent trăieşte la Chişinău, unde lucrează în presă ca editorialist la cel mai citit ziar de limbă română, „Timpul de dimineaţă”, şi conduce împreună cu soțul ei, Alexandru Vakulovski, cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale. Rămâneți conectați și mâine veți asculta un fragment din IVAN TURBINCĂ 2.0 citit de către Moni!


A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti, o țară mică-mică în care s-a trezit închis Ivan Turbincă. De fapt, nici măcar nu era țară, ci o bucată de țară. Sau, mai bine zis, o bucățică dintr-o bucată. Și această țară era comparată ba cu o palmă, ba cu un strugure, dar adevărul e, cum i se părea lui Ivan Turbincă, că semăna mai mult cu turbinca lui de pe vremuri, în care dacă intra ceva, apoi ieșea mai greu. De-a lungul vremii oamenii acestei fâșii de pământ dintre două râuri se culcau seara într-o împărăție și se trezeau dimineața în altă împărăție, fără să iasă din sat…(https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/)


54 views0 comments
bottom of page