top of page
  • hambarulcucarte

BIBLIOTECI DIN ROMÂNIA (II)

Finalul de aprilie m-a purtat, din nou, prin bibliotecile frumoase ale României, poposind de această dată în București la Biblioteca Centrală Universitară Carol I.

Ca un adevărat șoarece de bibliotecă, am căutat în începuturile acestui așezământ, aflând că, la inițiativa Regelui Carol I, la 14 martie 1895, s-a inaugurat Fundația Universitară Carol I cu scopul de a contribui la formarea elitei intelectuale și desfășurarea unor activități culturale de excepție.


Palatul Fundației a fost construit pe locul casei lui Grigore Peucescu, redactor al ziarului Timpul. Aici, Mihai Eminescu a citit pentru prima oară poezia Scrisoarea a III- a.


Întreg secolul trecut a marcat o dezvoltare continuă, B.C.U. devenind cea mai complexă bibliotecă universitară din țară.


Trist decembrie 1989 - un incendiu devastator declanșat în tumultul Revoluției transformă cărțile în cenușă și zidurile în ruină.


Au dispărut peste 500.000 de volume, hărți vechi și aproximativ 3.700 de manuscrise aparținând unor nume grele ale literaturii și culturii române.


După 1990, sub egida UNESCO, la apelul adresat guvernelor, organizațiilor și instituțiilor , de refacere a bibliotecii, un impresionant efort comun duce la reîntregirea aproape totală a fondului de publicații. De asemenea, la refacerea și chiar extinderea locațiilor.


La 14 martie 1995, marcând un secol de existență, prof. univ. dr. Ion Stoica, Director General al B.C.U., afirma : "...așa cum de atâtea ori în istoria lor zbuciumată , românii au găsit puterea de a se ridica deasupra durerii și de a lua totul de la început, cu sprijinul organismelor guvernamentale din țară, al multor organisme de peste hotare și cu simpatia a mii și mii de oameni din toate pământurile românești și de aiurea, colectivul Bibliotecii Centrale Universitare din București trece în al doilea veac de existență cu speranța și cu voința de a reda culturii naționale acest mare tezaur."



Un amplu proces de informatizare și modernizare a readus splendoarea acestui așezământ cultural, cu un fond total de peste 2.000.000 de volume. Colecțiile Unității Centrale sunt enciclopedice -peste 400.000 de titluri în aprox. 750.000 volume. Documentele se află în sălile de lectură, 12 la număr cu acces liber la raft, cât și în depozite.

Foto : Aula bibliotecii


Colecțiile de carte rară, bibliofilă și manuscrise au un statut aparte, putând fi consultate în condiții speciale. Este vorba de aproximativ 10.000 de piese.


Foto : manuscris - Mircea Eliade, Maytreyi, 1932-1933


Urmând destinul instituției, colecția de valori bibliofile a fost distrusă în 1989 în proporție de 80%, pentru ca apoi să înceapă activitatea de constituire a unei noi colecții.



Foto: manuscris - Mihail Kogălniceanu , Scrisoare adresată domnitorului Al.I.Cuza, București, 1865


Informatizarea a reprezentat un obiectiv primordial după 1990, astfel că astăzi, B.C.U. este racordată la circuitul informațional mondial, oferind utilizatorilor un potențial de studiu și cercetare excepțional.


Catalogul general reunește catalogul Unității Centrale și cataloagele bibliotecilor filiale. Un instrument eficient de căutare este catalogul Rolinest ce permite găsirea informațiilor bibliografice existente în 12 biblioteci din România.


Pe lângă misiunea principală de sprijinire a procesului de învățare și cercetare academică, anual, instituția organizează evenimente culturale precum Noaptea Muzeelor, Festivalul Strada de C'Arte, cu numeroase lansări de carte, dezbateri publice pe teme educationale, concerte de muzică clasică etc.



Sursa : pagina oficială de internet a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I București www.bcub.ro


Rămânem în București pentru a descoperi alte biblioteci minunate.


Până atunci, citiți și fiți de poveste!


Ramona


23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page